Wat is Spinning®? En wat is het niet?

Spinning® is ontwikkeld door de Zuid-Afrikaanse lange afstandsfietser Johnny ‘Johnny G”Goldberg en John Baudhuin. Johnny G ontwikkelde de eerste Spinning® bike en gebruikte die voor de voorbereiding op de Race Across America in 1987’.

In 1992 start de productie en de verkoop van de oerversie van de Spinner® .

In 1993 worden in sportscholen in New York lessen gegeven volgens het Spinning® programma.

In 1994 starten ze het bedrijf Mad Dogg Atlethics. Ze deponeren dat jaar de naam Spinning® . Later wordt ook het instructeur programma gestart. Later wordt de productie van de Spinning® bike uit besteedt aan de bekende Amerikaanse Schwinn. Op dit moment worden de fietsen door een ander bedrijf gemaakt aangezien Schwinn niet meer bestaat.

John Baudhuin maakte een reis om Spinning® te introduceren in Europa. De Europese vestiging is gevestigd in Nederland. Er werden regelmatige nieuwe bikes ontwikkeld en ook speciale kleding werd leverbeer.

De naam Spinning® is gedeponeerd door Mad Dogg Atlethics en dat betekent dat spinning alleen gegeven mag worden door instructeurs die zijn opgeleid door Mad Dogg. Die trainingen worden wereldwijd gegeven door Master Instructors. Persoonlijk ben ik spinning instructeur 1e niveau. Niveau 2 heet Spinning® power en niveau 3 is Rockstar. Een sportschool mag dus nooit Spinning®bikes kopen en gewoon les gaan geven en het spinning noemen. Je zal dus voor echte spinninglessen gecertificeerde instructeurs in moeten huren en als je het logo wilt gebruiken zul je contact moeten opnemen met Mad Dogg Athletics Europe. Indoorlessen op een fietsen in een sportzaal heet in alle andere gevallen RPM’en. Dit soort lessen worden ook ontwikkeld door bedrijven zoals Les Mills. Zelf instructeur worden nemen dan ook contact op met Mad Dogg!